W dzisiejszych czasach wybór porcelany służącej długie lata wydaje się czymś archaicznym. Tymczasem zastawa stołowa to nie tylko talerzyki deserowe. Porcelanowa zastawa dobrej jakości stanowi podstawę wyposażenia, sprawdzająca się w przypadku wyjątkowych okazji, jak również do użytku codziennego. Jak wybrać zastawę stołową? Dlaczego warto? Z czego się składa?
Co składa się na wybór zastawy stołowej?
Jedną z ważnych kwestii dotyczących wyposażenia kuchni stanowi pytanie jak wybrać najlepszą zastawę stołową? Czy lepiej zainwestować w klasyczne naczynia, a może białe naczynia? Czy biała zastawa nie nadwyręży domowego budżetu? Czy kolor porcelany jest tym, jakiego pragnę? Komplet obiadowy i jego skład jest ważny, dlatego warto zadbać, aby był przede wszystkim uniwersalny, funkcjonalny i estetyczny. Czy postawić na wyjątkowy design nietypowych kształtów i talerze w każdym kolorze czy może postawić na naczynia z eleganckiej porcelany?
Wybierając odpowiednią zastawę stołową w pierwszej kolejności powinniśmy postawić na jej praktyczność. Dobrze, aby służyła do codziennego użytku, jak również mogła być wykorzystywana na okazje takie jak rocznica, urodziny czy chrzest. Tym samym istotny pozostaje także wzór, występujący na naszych naczyniach. Powinien on nie tylko pasować do naszego wnętrza, ale powinien być na tyle uniwersalny aby stosować go w każdej okazji, również do codziennego obiadu. Wybór nietuzinkowego wzornictwa z pewnością podkreśli nasz charakter, jednak w sytuacji awaryjnej, gdy któryś z talerzy się stłucze, trudniej będzie go dokompletować.
Kolejnym aspektem, na jaki zwracamy uwagę jest rodzaj kupowanych przez nas naczyń oraz ich ilość. Standardowy serwis jest 10 lub 12 składnikowy, choć występują również komplety na 36 elementów. Nie zawsze też potrzebujemy danego typu naczyń. Dlatego starajmy się zakupywać serwis w takich sklepach, gdzie poszczególne elementy możemy dobrać swobodnie w ramach naszych potrzeb.
Ostatnią rzeczą pozostaje jakość produktów. Najlepszym wyborem jest porcelana. Jest to wybór klasyczny i tylko pozornie bardzo kruchy. Serwis obiadowy z porcelany jest niezwykle trwały, odporny na odbarwienia, nie wchodzi w interakcję z żywnością oraz długo utrzymuje ciepło (co może być przydatne zwłaszcza, gdy pijesz ulubiona kawę z filiżanki). Ponadto naczynia z porcelany można myć w zmywarce.
Serwisy obiadowe – elementy
Wymyślne kubki czy kwadratowe talerze? Jaką zastawę stołową wybrać? Co się na nią składa? Jeśli posiadamy w domu wyjątkowe sztućce, warto uzupełnić je o wyjątkowe elementy zastawy. Zaliczamy do nich zarówno części podstawowe tj. talerze głębokie, talerze deserowe, talerze głębokie, filiżanki i kubki. Zastawa to także sosjerki, salaterki, półmiski, patery, przyprawniki. Możemy też wybrać takie produkty jak maselnica, bulionówka, czajnik, dzbanek, mlecznik czy cukiernica Bolesławiec. Wszystko zależy od naszej fantazji i potrzeb.
Dlaczego Manufaktura Bolesławiec
Jedną z najbardziej znanych i cenionych firm, produkujących produkty z porcelany jest Manufaktura Bolesławiec. Filiżanki, talerze, cała zastawa Bolesławiec to jakość sama w sobie. Ciekawostką jest fakt, że do XVIII wieku ceramiczne naczynia z Bolesławca miały kształt kulisty i opatrzone były tzw. żeberkowaniem, czyli skośnymi lub poprzecznymi paskami. Z czasem, na brązowe początkowo naczynia, naklejano białą nakładkę z biskwitu i dzięki matrycom wyciskano na niej różne wzory z motywami zwierzęcymi lub roślinnymi. Dopiero w 2 połowie wieku XIX do produkcji zastosowano białą glinkę i metodę stempelkowania tworząc charakterystyczne kroki, pawie oczka czy motywy secesyjne.
Dziś zastawa z Bolesławca nadal wykonywana jest z największą precyzją, co czyni tę porcelanę trwałym, wyjątkowo estetycznym i funkcjonalnym wyborem. Dzięki zaś wypalaniu ceramicznej kamionki, nie zawiera on szkodliwych substancji i śmiało może być używany z każdym rodzajem żywności. Dlatego też wybór Bolesławca to najpewniejszy sposób na odpowiednią zastawę stołową w twoim domu.