Płyty gazowe bez płomieni – przyszłość gotowania

Gotowanie należy do jednych z najczęściej wykonywanych czynności w domowym zaciszu. Wraz z upływem czasu nie tylko zmieniają się przepisy, połączenia smakowe, ale miłośnicy gotowania mogą korzystać z coraz to nowszych i ciekawszych rozwiązań. Przykładem tego jest płyta gazowa, która nie ma zupełnie płomieni. Jest to dość innowacyjna technologia, która powoli zbiera grono zwolenników. Z pewnością stanowi to przyszłość gotowania. Sprawdź, czym charakteryzuje się taka płyta, jak działa oraz jakie zalety można zauważyć podczas korzystania z niej!

Płyty gazowe bez płomieni — charakterystyka

Kuchenki gazowe do niedawna stanowiły znaczną większość w standardowych kuchniach naszych rodaków. Stosunkowo tanie, wygodne w użytkowaniu, bez konieczności stosowania specjalnych garnków. Jednak niosły ze sobą pewne niebezpieczeństwo związane z płomieniami. Obecnie, dzięki nowoczesnej technologii, można korzystać z kuchenki gazowej bez płomieni, a dokładnie z płyty gazowej.

Jeśli należysz do osób, których nie przekonuje płyta indukcyjna, stawiasz na niskie koszty eksploatacji, przez co płyta elektryczna również nie wchodzi w grę, świetną alternatywą będzie płyta gazowa. Gazowa płyta bez płomieni to sztandarowy produkt polskiej marki stawiającej na innowacyjność i nieustanny rozwój technologiczny — Solgaz. Inaczej nazwać ją można kuchenką gazową bezpłomieniową. Wykorzystywane jest tutaj inteligentne podgrzewanie, nie ma standardowych palników. Zużycie gazu również będzie znacznie mniejsze, niż w przypadku tradycyjnej kuchenki.

Jak działa płyta gazowa bez płomieni?

Zastanawiasz się, jak może działać nowoczesna płyta gazowa? Palniki gazowe umieszczone są pod szkłem. Jest to konstrukcja, która nazywa się gaz-pod-szkłem. Dzięki temu płytę gazową można śmiało porównać do indukcji, ponieważ nic nie wystaje ponad szkło. Jest to nowoczesny model gotowania, wpisujący się w minimalistyczne wnętrza. Urządzenie to wykorzystuje inteligentne podgrzewanie. Oznacza to, że kuchenka nagrzewa się cyklicznie, a rachunki za gaz i prąd są znacznie niższe. Dotykowe sterowanie płytą gazową gwarantuje wygodę. Jak nagrzewają się garnki? Otóż chcąc gotować na płycie gazowej bez płomieni, wystarczy ułożyć garnki na wyznaczonych miejscach. Te miejsca płyty grzewczej ogrzewane są poprzez palniki zlokalizowane pod szkłem. Dzięki temu nie ma możliwości, aby coś innego się zapaliło od płomieni bądź dziecko włożyło w nie ręce. Oczywiście, można się na nich poparzyć, jednak jest to również mało prawdopodobne.

Ile kosztuje płyta gazowa bez płomieni? Koszt takiego urządzenia to kilka tysięcy złotych. Przykładem są płyta gazowa Solgaz GPC 4+2 bądź płyta gazowa Solgaz GPC 4+1. Kosztują ok. 3000 zł. Jak na urządzenie do kuchni, wydaje się to być drogo. Trzeba mieć jednak na uwadze, że obniżony pobór gazu w szybkim tempie zwróci poniesione koszty podczas zakupu i instalacji.

Płyta gazowa bez płomieni — zalety

Płyta typu gaz-pod-szkłem to fantastyczna opcja dla zapalonego kucharza. Rozwiązanie to ma ogrom zalet. Przede wszystkim nie wymaga użycia specjalnych garnków. Można na płycie postawić zwykły garnek i bez problemu ugotuje się w nim posiłek czy woda. Dodatkowo ukryty pod szkłem palnik chroni przed wszczęciem pożaru. Zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu to gwarancja, że gaz nie będzie płynął, jeśli nie będzie potrzebny. Jeśli nie przekonują Cię płyty typu gaz-pod-szkłem, zwróć uwagę na spore oszczędności. Do gotowania zużyjesz ok. 30-50% mniej gazu, niż w przypadku zwykłej kuchenki. Ma na to wpływ zamknięta konstrukcja urządzenia oraz specjalne miejsce nazywane „darmowym palnikiem”. Jest to wydzielona część na płycie, której nie podgrzewa gaz, a wyłącznie gorące spaliny.